Uima-allas talvikuntoon – lue vinkit ja ohjeet!

Talviaika on saapumassa, ja on aika laittaa uima-allas talvikuntoon. Oikein suoritettu talvihuolto varmistaa, että altaasi säilyy hyvässä kunnossa kylmien kuukausien aikana ja on jälleen valmiina käyttöön keväällä. Tässä artikkelissa kerromme vaihe vaiheelta, miten pidät uima-altaasi kunnossa talven aikana ja miten laitat ilmatäytteisen ulkoporealtaasi talviteloille.

Uima-altaan talvivalmistelut

1. Puhdista uima-allas huolellisesti

Ensimmäinen askel talvihuollossa on puhdistaa uima-allas huolellisesti. Poista altaasta kaikki lehdet, roskat ja lika. Käytä allaspuhdistinta tai pohjaimuria varmistaaksesi, että allas on täysin puhdas. Puhdista myös altaan seinät ja reunukset tarvittaessa. Suosittelemme tekemään puhdistuksen samana päivänä, kun otat altaan pois käytöstä.

2. Säädä veden kemiallinen tasapaino

Ennen kuin valmistelet altaan talvea varten, tarkista veden kemiallinen tasapaino. Veden pH-arvon tulisi olla välillä 7,0 – 7,2.  Varmista, että desinfiointiaineiden, kuten kloorin, pitoisuus on oikea. Käytä H2O Clear pool -allaskemikaaleja tarvittaessa veden tasapainottamiseen.

3. Laske veden tasoa

Lasken veden taso noin 15 cm palautusputken alapuolelle. Jos teet vastavirtahuuhtelun samalla, kun lasket veden pinnan tasoa, saat puhdistettua myös suodattimen. Altaan suuttimet kannattaa suojata talvitulpilla. Varmista, että pintakaivo on paikallaan ja altaan pohjan aukko on auki, jotta saisit poistettua kaiken jäljellä olevan veden. Vaihtoehtoisesti voit asettaa pintakaivoon pakkassuojan.

5. Irrota ja varastoi lisävarusteet

Irrota kaikki altaan ympärille asennetut lisävarusteet, kuten tikkaat, ja altaan peitteet. Jätä mahdollinen seinään kiinnitetty pintakaivo paikalleen. Puhdista osat ja säilytä ne kuivassa ja suojassa talviolosuhteilta.

4. Puhdista ja tyhjennä suodatinjärjestelmä

Suodatinjärjestelmä on tärkeä osa uima-altaan toimintaa ja se vaatii erityishuomiota talvella. Puhdista suodattimet ja varmista, että ne ovat kunnossa. Poista vesi huolellisesti koko vedenhoitolaitteistostasi: suodatinpumppu, suodatinsäiliöt, lämmitin, mahdolliset kemikaaliannostelijat. Irrota pumppu ja tyhjennä se vedestä kääntämällä se varovasti ylösalaisin. Varastoi kaikki vedenhoitojärjestelmän osat jäätymiseltä suojattuna.

5. Käytä talvilepuuttajia

Altaan pinnalle mahdollisesti muodostuva jää voi aiheuttaa vaurioita altaassa. Suosittelemme käyttämään talvilepuuttajia vaurioiden ehkäisemiseksi.

6. Peitä uima-allas kunnolla

Kun olet suorittanut kaikki tarvittavat toimenpiteet, peitä uima-allas säänkestävällä peitteellä. Hyvin kiinnitetty ja täysin tiivis peite estää lehtien, lumen ja roskien pääsyn altaaseen ja auttaa pitämään veden puhtaana.

7. Tarkista säännöllisesti

Vaikka uima-allas on talviteloilla, on tärkeää tarkistaa se säännöllisesti. Poista mahdolliset lumi- tai jääröykkiöt peitteen päältä ja tarkista, että kaikki on kunnossa. Tarkastus auttaa havaitsemaan mahdolliset ongelmat ajoissa ennen kuin ne pahenevat.

Noudattamalla näitä ohjeita voit olla varma, että uima-altaasi säilyy hyvässä kunnossa talven yli ja on valmis taas käyttöön seuraavalla uimakaudella. Oikea talvihuolto säästää aikaa ja vaivaa keväällä, kun haluat jälleen nauttia virkistävästä uima-altaastasi.

Ilmatäytteisen ulkoporealtaan tyhjennys ja varastointi

1. Puhdista ja kuivaa huolellisesti

Poista kaikki irtoroskat ja tyhjennä allas vedestä. Vesi tulee johtaa viemäriin siitä huolimatta, oletko käyttänyt siinä kauden aikana klooripitoisia tuotteita tai et. Vettä ei saa johtaa hulevesikaivoon. Tyhjennyksen jälkeen puhdista allas ja suodatin. Kuivaa allas ja osat huolellisesti ennen varastointia.

2. Irrota lisävarusteet säilytystä varten

Irrota kaikki lisävarusteet. Puhdista lisävarusteet ja säilytä ne kuivassa ja suojassa sääolosuhteilta. Tarkista myös, että suojapeite on ehjä ja puhdas. Mikäli se on vaurioitunut, hanki tarvittaessa uusi peite.

3. Tyhjennä allas

Tyhjennä allas ilmasta ja irrota kaikki letkut. Tarkista, että allasmuovissa ei ole vuotoja ja korjaa ne tarvittaessa. Puhdista ja kuivaa letkut ennen säilytystä.

4. Säilytä ilmapatjat ja letkut sisätiloissa

Kylmä ja kostea talvi ei ole paras ympäristö ilmapatjoille ja letkuille. Siksi on suositeltavaa säilyttää ne kuivissa sisätiloissa, kuten varastossa tai autotallissa. Tämä estää niitä vaurioitumasta pakkasessa ja pidentää niiden käyttöikää.

5. Suojaa suodatinpumppu ja muut elektroniset osat

Jos ilmatäytteisessä ulkoporealtaassasi on sähköinen pumppu tai muuta elektroniikkaa, varmista niiden suojaaminen kosteudelta ja kylmältä. Suosittelemme säilyttämään ne sisätiloissa lämpimässä ja kuivassa paikassa.

Palaa alkuun